Zilveresdoorn
Acer saccharinum


Aan de overkant van het pad naar de vijver staat een zilveresdoorn. De esdoorn komt in Nederland en in de rest van Europa op grote schaal voor, evenals in Azië en Noord­Amerika. Er bestaan vele soorten. Van nature groeien zilveresdoorns als pioniersoort langs rivieren, op vochtige gronden die regelmatig overstromen.

In het voorjaar van 2003 is deze zilver- of suikeresdoorn als gedenkboom geschonken door de stichting Natuurbeschermingswacht Meppel. De novemberstorm van 2002 velde in het Wilhelminapark een aantal grote bomen. Daaronder was jammer genoeg ook een esdoorn die er al vanaf het begin stond.

De zilveresdoorn geeft in het najaar een fraaie herfstverkleuring. De boom geeft in Canada de Indian summer zijn kleurige sfeer. Esdoorns zijn bekend om hun gevleugelde vruchtjes, die in april en mei in grote hoeveelheden in het rondvliegen.

In Canada wordt het boomvocht afgetapt voor de bereiding van maple syrup. Esdoorns in ons land lekken ook wel een paar druppels, maar die zijn niet zo zoet en zeker niet zo talrijk.
Voor optimale functionaliteit:
Download de app